Mankanpirken

Hur Mankanpirken kom till är en lång historia, så häng med får du veta.
Jag är 47 år gammal, men sedan 80-talet har pimpelfisket vart min stora passion och det har blivit många timmar på pimpelisarna.
Främst är det tävlingsfisket som sporrat mig, men en tur på Hjälmarn efter mat-abborren blir det med jämna mellanrum.

Jag har alltid tillverkat min egen utrustnig så som, skrylla, spön och krokar. Men pirkar har för mig alltid vart ett mysterium hur man ska få till den rätta finishen. Jag har gjort några trevande försök på 90-talet men aldrig haft de rätta matrialen eller fått till nåt som vart bättre än de hantverk man köpt av andra tillverkare.
Men jag har alltid vart målmedveten om vilka egenskaper pirken ska ha som passar mitt fiske. Jag vill ha en snabb pirk med bra respons. Alltså har de lite tyngre och tjockare med slimad form fallit mig i smaken.
I mitt stora pirksortiment har det alltid funnits flera favoriter som bytt plats mellan pirk-etuiet och spöna. Men det finns en pirk som alltid vart med mig. Man blir ju lite rädd om dessa dyrgripar som alltid levererar men som inte går att få tag på längre. Jag har letat land o rike runt på forum, webshopar och fiskebutiker men aldrig hittat rätt även om vissa har liknat. Men ska man hårddra det så är väl alla pirkar ganska lika varandra.
Till sist tog tålamodet slut så jag köpte lite mässing och nysilverplåt. Med inspiration av gamla trotjänaren till pirk gjorde ja helt enkelt ett försök till nåt liknande och Mankanpirken 45 V var född.
Snabbt blev det även några syskon, först på tur kom Mankan 50 V. Den har numera gått ur tiden då den av någon anledning hängde upp sig ibland.
Men jag kunde inte begränsa mig här inte. Mankan58 V lämnade snart produktion och provfiskade lite på vårkanten och gav mig 3st fina borrar straxt under kilot i samma hål, så den fick en plats i tillverkningen den med. Mankan58 FET var en prototyp för de djupare vattnen. Men både 58 V och 58 FET har utgått ur produktion och några få exemplar finns kvar som minne.
Det finns även en mindre modell Mankan37 V, jag laborerar även med rund framsida istället för ett veck. Men den som lever får se här på sidan vad framtiden kommer att bjuda på.
I februari 2009 provfiskades 50u och 58u för första gången.
Det blev snabbt en hel serie innehållande 37u, 45u, 50u och 58u som har nått riktigt stora framgångar under åren den funnits på marknaden.

Några specialutgåvor Mankan70u, Mankan80u och Mankan80u silm har oxå testats med goda resultat.
Mankan37u är den pirken som det rapporterats in flest vinster för under säsongen 2012, tack för alla trevliga läsvärda mail som strömmar in.

Jag tycker att tafsfisket kommit mer o mer på frammarsch.
Och det är ett fiske som fungerar bra när fisken är lite trög, eller om man vill tömma ur de sista ur hålen.
Själv fiskar jag sällan med tafspirk.. Men hur skulle det vara om man tog fram en egen variant kanske. Jodå sagt och gjort, efter många timmars funderande på kvällarna låg snart Diamanten på på ritbordet.
I skrivande stund vill jag inte uttala mig om dess chanser i vinter. Men som mycket annat i denna sport hänger det mycket på dina förväntningar och hur mycket du tror på det som är knutet i andra ändan av linan.
Jag har provfiskat diamanterna i en klar bergstäckt i sommras för att få en uppfattning av dess gång. Och jag tror och hoppas den går lika spikrakt ner på djupet i vinter som den visade tecken på i sommras 2008.


Tafspirkarna gjorde bra ifrån sig, och min fiskevän "Knoppen" var med att ta hem LagSM-guld 2009 med bland annat Diamant 51 knuten på ett av sina tafsspön.
Eftersom jag tycker diamanterna blev något tunga och klumpiga tog jag fram några slim-varianter och resultatet var värt mödan. Men jag har sparat några storlekar av diamanten som passar vissa fiskare bättre än de slimare pirkarna.
Efter SM 2011 på Mälaren fick jag information om flera framskjutna placeringar i flera klasser som använt sig av Mankanpirken.
Efter lagtävlingen rullade det in mail och SMS om fler fina placeringar och medaljer.
Men ännu roligare var det att höra att Mankan37u användes när silvret togs hem i H-klassen på Nordiska.

Nu har Diamanterna fått några år på sig att visa vad de går för.
Diamant 43 vann en tävling i jämtland i slutet av säsongen 2011 och funkar bra till mört och abborrmete ner till några meters djup.
Diamant 51 har inte riktigt haft chansen då väldigt få har den i sina ägor men Knoppen fiskar bra med den.
Diamant 66slim håller samma vikt som dia43 och kommer nog fasas ur sortimentet och bara specialtillverkas på beställning.
Diamant 81slim funkar perfekt på B-fjärden även om den inte sitter på lika många spön som dimant81 FET.
Diamant 81 FET gick riktigt bra på B-fjärden den 10.e mars 2012 och fiskades av 1.an 2.a 4.an 6.an 7.an 10.an i Herrklassen. Och Jens Hamrin plockade hem det "Svenska Rekordet för en 4-timmars tävling" på 36 852g och fiskade med en Diamant 81 FET.

Nu har vi kommit fram till slutet av anno 2017.
Det har kommit några nyheter under de senaste åren och Mankan41u kom för att stanna. Man kan undra om det verkligen behövs ett syskon mellan 37.an och 45.an?
Och det gör det faktiskt, som när 37.an känns lite lätt men man fortfarande vill fiska med en lite diskretare pirk.
Är de i stöten skickar man självklart ner en Fuck-you-pirk typ Mankan45 och river och sliter till hålet är tomt på fisk. Viktmässigt ligger pirkarna 37u, 41u, 45u kring 5.5-7-9 gram.
Jag tog även fram ett par grundvattenspirkar mankan31u och Mankan25u när man nästan sitter på land eller har och göra med väldigt skygga abborrar.
Så just nu finns U-serien i följande millimeter-längder: 25u, 31u, 37u, 41u, 45u, 50u, 58u, 70u.

När det gäller tafspirkar har Diamant66slim på 6gram blivit den om fick vara kvar i prokution och presterar väldigt bra resultat.
Vi sidan av den finns Dimanat51smal och Diamant51bred på 5,5 respektiv 6,5 gram. Egentligen skulle det bara bli en modell men båda varianterna hittade sina fiskare så de får vara kvar ett tag till.
Under 2018 kommer Diamant66smal och Diamant66bred provfiskas av några garvade tafsfiskare.
Dessa har formen likt 51.orna som har lite plattare form än de symetriska.
Tanken är nog i framtiden att jag kommer behålla Diamant51bred, Dimant66slim, Diamant66bred.

Säsongen 2020 står för dörren och Mankan har under de senaste 10 åren succesivt mer och mer gått över till mormyskafisket.
Jag tillverkar lite Mankan-myskor till mitt egna fiske och bärgade bland annat hem SM-brons i Piteå med några av de.

Inför 2020 kommer det finnas en mindre serie med Diamant 66 bred som fortfarande är en prototyp-pirk.

Under de sista åren finns det även två pirkar jag provfiskar själv, Mankan30s och Mankan42s.
De är extremt breda, men fortfarande inte tillräckligt platta.

Mankan30s är jag ganska nöjd med och har fiskat med på grundvattnet några tävlingar, men kan inte dra slutsatsen att den fiskat bättre än 31u eller 37u.

Mankan42s viktar 9 gram och målet är att de kommande förändringarna får ner vikten till 7 gram.
Just nu är den extremt svår att styra. Ena släppet seglar den ut i fina rörelser, för att andra eller tredje släppet borra sig ner i spinn.


Mankan-Myskan är ett litet sidospår.
Främst tillverkar jag mest mina egna myskor som jag använder vid bland annat bryggmormyska eller andra ställen det finns huggvillig fisk som inte skyggar för en 5mm-kula på 1,4 gram.

Jag tillverkar även myskor med discobollar i storlekarna 3, 3,5 och 4mm.
Men ryssarna gör de bättre med tyngre volfram så där har jag en bit fram.

2021skapades Mankan 18u.
Det var främst ett test för att se hur små pirkar som är möjligt att skapa för hand.
 
Strukturen är producerad av Rickard Lundberg, Fotoakuten
.